De Grote DigiTaalStrijd Rivierenland 2018

Doen mee aan dictee Grote DigiTaalStrijd! Dan helpen we samen aandacht te vragen voor laaggeletterdheid!
Abdelkader Benali schrijft het dictee voor de Grote DigiTaalStrijd, editie 2018. Tijdens het evenement op maandagavond 26 november is de schrijver ook aanwezig op een van de zes locaties waar de Grote DigiTaalStrijd plaatsvindt.

Het is de tweede keer dat het gehouden wordt. Dit jaar hebben zich al 28 teams aangemeld maar er kunnen er nog veel meer bij! Bekijk hieronder een korte introductie van Gerco Buijk-Dijkstra.

De Grote DigiTaalStrijd is een ludieke battle. Teams van drie personen gaan de strijd met elkaar aan: wie beschikt over de beste taal-, reken en digitale vaardigheden? Het dictee is het enige onderdeel van deze ludieke battle, dat offline –gewoon op papier- uitgevoerd wordt. Andere vaardigheden worden die avond digitaal getoetst.

Bekijk de video

Benali en laaggeletterdheid
Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Het boek Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen. De schrijver hoefde er niet lang over na te denken of hij het dictee voor de Grote DigiTaalStrijd wilde schrijven. Het onderwerp raakt hem: “Het thema laaggeletterdheid gaat me aan het hart, want ik kom zelf uit een milieu van laaggeletterden.”

Bekijk de video

Zes locaties
Meedoen aan de Grote DigiTaalStrijd kan op de volgende zes locaties:
Bommelerwaard (Zaltbommel en Maasdriel): Gemeentehuis Kerkdriel
West Betuwe (Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal): 
Gemeentehuis Geldermalsen
Neder-Betuwe: Gemeentehuis Opheusden
Land van Maas en Waal (West Maas en Waal en Druten): 
Gemeentehuis Beneden-Leeuwen
* Tiel: Gemeentehuis Tiel
* Culemborg: Gemeentehuis Culemborg

Aanmelden
Iedereen die woonachtig of werkzaam is in een van de deelnemende gemeenten van Rivierenland, kan zich inschrijven! De battle is niet alleen voor particulieren, ook teams uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom. Naast taalvaardigheden kunnen deelnemers ook laten zien hoe het staat met hun rekenkunde, hun digitale vaardigheden en mediawijsheid. Vrienden, collega’s, sportmaatjes, klasgenoten, families; iedereen vanaf 12 jaar die spelenderwijs, tijdens een gezellige avond, zijn taal- en digitaal vaardigheden wil testen, kan zich met een team van drie personen inschrijven via de website www.grotedigitaalstrijd.nl. Op de Facebookpagina van de Grote DigiTaalStrijd presenteren de deelnemende teams zich: www.facebook.com/grotedigitaalstrijd.


Marie-Jan Ousen

Hier kan een tekst komen